reszipi of likőrök
2005.04.25. 19:37
Tojáslikőr I.
Hozzávalók: 0,5 liter tej, 5 tojássárgája, 40 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, 3,75 dl vodka Elkészítés: A felvert tojássárgájához adjuk a cukrot, vaníliás cukorral ízesítjük, habosra keverjük. Lassan hozzáadjuk a lehűtött, felforralt tejet is miközben folyamatosan keverjük. Vodkával és a rummal ízesítjük.
Tojáslikőr II.
Hozzávalók: 0,5 liter tejszín, 50 dkg porcukor, 1 rúd vanília, 6 tojássárgája 0,5 l vodka Elkészítés: Felforraljuk a tejszínt a porcukorral és vaníliával ízesítjük. Habosra keverjük a tojássárgákat, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. A vodkát kiskanalanként keverjük bele.
Francia likőr
Hozzávalók: 1,5 kg feketeribizli, 3/4 l jó vörösbor, 2 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 2 kg cukor Elkészítés: A ribizliszemeket megmossuk, kiválogatjuk, majd lecsepegtetjük. Egy edénybe tesszük, és addig kevergetjük főzés közben, míg a szemecskék széthasadnak. Egy nagyobb uborkásüvegbe helyezzük a ribizlit, 2 szegfűszeget és a fahéjat. Ráöntjük a bort. 4-5 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Néha átkeverjük. Ezután a gyümölcsöt leszűrjük, majd átpasszírozzuk, hogy minél több gyümölcslé legyen. Hozzáadjuk a cukrot, és magas hőmérsékleten kevergetjük addig, míg a cukor elolvad, de nem forr (kb. 2-3 perc a forráspontig). Leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ha kihűlt, lezárjuk.
Csokilikőr
Hozzávalók: 20 dkg kakaós / csokoládés sűrített tej, 2 rúd vanília, 3 dl konyak Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük és hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt leszűrjük és csokireszelékkel a tetején üvegpoharakban tálaljuk. Rumos meggyel díszíthetjük.
Kókuszlikőr
Hozzávalók: 4 dl tiszta szesz, 1,5 liter tej, 50 dkg cukor, 10 dkg kókuszreszelék, 1 csomag vaníliacukor. Elkészítés: Felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és 1 órán át takarék lángon főzzük. Levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. Megvárjuk míg lehűl és átszűrjük. Hozzáadjuk az alkoholt és hidegen szervírozzuk.
|