reszipi of likrk
2005.04.25. 19:37
Tojslikr I.
Hozzvalk: 0,5 liter tej, 5 tojssrgja, 40 dkg cukor, 2 csomag vanlis cukor, 1 evkanl rum, 3,75 dl vodka Elkszts: A felvert tojssrgjhoz adjuk a cukrot, vanlis cukorral zestjk, habosra keverjk. Lassan hozzadjuk a lehttt, felforralt tejet is mikzben folyamatosan keverjk. Vodkval s a rummal zestjk.
Tojslikr II.
Hozzvalk: 0,5 liter tejszn, 50 dkg porcukor, 1 rd vanlia, 6 tojssrgja 0,5 l vodka Elkszts: Felforraljuk a tejsznt a porcukorral s vanlival zestjk. Habosra keverjk a tojssrgkat, s llandan kevergetve hozzadjuk a tejsznt. A vodkt kiskanalanknt keverjk bele.
Francia likr
Hozzvalk: 1,5 kg feketeribizli, 3/4 l j vrsbor, 2 szem szegfszeg, 1 darabka fahj, 2 kg cukor Elkszts: A ribizliszemeket megmossuk, kivlogatjuk, majd lecsepegtetjk. Egy ednybe tesszk, s addig kevergetjk fzs kzben, mg a szemecskk szthasadnak. Egy nagyobb uborksvegbe helyezzk a ribizlit, 2 szegfszeget s a fahjat. Rntjk a bort. 4-5 napig hvs helyen llni hagyjuk. Nha tkeverjk. Ezutn a gymlcst leszrjk, majd tpasszrozzuk, hogy minl tbb gymlcsl legyen. Hozzadjuk a cukrot, s magas hmrskleten kevergetjk addig, mg a cukor elolvad, de nem forr (kb. 2-3 perc a forrspontig). Leszrjk s vegekbe tltjk. Ha kihlt, lezrjuk.
Csokilikr
Hozzvalk: 20 dkg kakas / csokolds srtett tej, 2 rd vanlia, 3 dl konyak Elkszts: A hozzvalkat sszekeverjk s htbe tesszk. Fogyaszts eltt leszrjk s csokireszelkkel a tetejn vegpoharakban tlaljuk. Rumos meggyel dszthetjk.
Kkuszlikr
Hozzvalk: 4 dl tiszta szesz, 1,5 liter tej, 50 dkg cukor, 10 dkg kkuszreszelk, 1 csomag vanliacukor. Elkszts: Felforraljuk a tejet, hozzadjuk a kkuszreszelket s 1 rn t takark lngon fzzk. Levesszk a tzrl, belekeverjk a cukrot s a vanlis cukrot. Megvrjuk mg lehl s tszrjk. Hozzadjuk az alkoholt s hidegen szervrozzuk.
|